Mūžam neuzminēsiet, ko šie cilvēki purvā dara. Bet jūs pēc tam to ēdat! FOTO/ VIDEO

Lasīt dzērvenes- īstas mokas. Mazās odziņas aug pie pašas zemes. Pielasīsi nelielu groziņu un muguras sāpes garantētas, bet kājas un rokas īd no noguruma.

Bet, no kurienes lielveikalos tik daudz dzērveņu? Iedomājieties- svaigas un kaltētas ogas, morsi un džemi… Rodas jautājums: cik daudz vajag strādnieku, lai salasītu tādu daudzumu?

Praksē dzērveņu savākšana tiek mehanizēta. Taču process ir tik neparasts, ka ir vērts par to pastāstīt.

Dzērvenes audzē speciālās plantācijās, kas sastāv no lauku- purvu gabaliem hektāra lielumā. Lauks no visām pusēm ieskauts ar smidzinātājiem, kas uztur mitrumu lauka iekšienē, ja tas nepieciešams.

Gatavās dzērvenēs veidojas mazi tukšumi. Pateicoties tiem, tās viegli uzpeld uz ūdens virsmas. Lai pārbaudītu ražas gatavību, lauks tiek uzpludināts 50 cm augstumā. Izveidojušos “purvu” nokuļ īpašs kombains. Pēc tam dzērvenes “sadzen” vienā dīķa galā, kur tās savāc jau tīras.

Tomēr ne visas dzērvenes tiek novāktas šādā veidā. Elitāras šķirnes novāc ar rokām. Protams, šādas dzērvenes uzglabājas ilgāk, taču prasa iespaidīgu darba spēku. Lai novāktu vienu hektāru, nepieciešami 60 darbinieki.

Ej uz nākamo lapu, lai skatītos video!

Pievienot komentāru